Co je microgreens?

Co je to microgreens?

 Microgreens jsou drobné jedlé rostliny, které jsou starší než klíček, ale mladší než vzrostlá rostlina. Microgreens se sklízejí po vyvinutí prvních „pravých“ listů.

 

Proč microgreens? 

· Jedná se o levnou, chutnou a zdravou alternativu domácí zeleniny.

· Nabízí skvělou intenzivní chuť a čerstvost.

· Chutnají ještě lépe než jejich dospělé verze a mají až 40x více živin, proto je nazýváme superpotraviny budoucnosti

· Živé barvy - vaše pokrmy budou vizuálně přitažlivější.

· Nízká cena, neplatíte náklady na dopravu a obal.

· Jsou snadným způsobem, jak do jídelníčku dostat další zeleninu.

· Jsou bezlepkové, i např. pohanka, vojtěška či pšeničná tráva produkuje lepek v pozdější formě růstu, než microgreens.

· Snadné skladování, postupná sklizeň.

 

Vzhledem k tomu, že microgreens jsou široce používány k přidání „šmrncu“ do hlavního jídla nebo salátu, nejoblíbenější odrůdy jsou ty pikantní,např. hořčice, ředkvička, ředkev. Sladší jsou např. slunečnice a hrášek. 

Díky microgreens dopřejete svému tělu množství vitamínů, prvků a živin ve své původní podobě, bez jakýchkoliv chemických příměsí. Jsou také skvělým antioxidantem. Z minerálů jsou microgreens bohaté na draslík, železo, zinek, hořčík a měď. Z vitamínů dodávají zejména potřebný vitamín A, B, C a K. Microgreens mají vysoký poměr bílkovin, zejména odrůdy luštěnin.

Z microgreens můžeme připravit nepřeberné množství jídel a mnoho jídel díky jejich rozmanité chuti doplňovat. Nejčastěji je použijeme u těstovin, rýže, pečených mas, asijské kuchyně, vývarů, zeleninových polévek, teplých i studených salátů. Dochucovat a zdobit můžeme vše, především omelety, vajíčka, jednohubky, sendviče, tortily a pizzy. Skvěle se hodí jako doplněk sýrů a slaných jídel obecně.

Konzumace microgreens posiluje imunitu. Díky vitamínu A zabraňují microgreens zvyšování sklonu k zánětům. Vitamín B napomáhá ke správné činnosti nervové soustavy a zdravé kůži, pomáhá řešit různé kožní problémy a ekzémy. Vitamín C slouží jako doplněk stravy při potlačení chřipky a nemocí z nachlazení, potlačuje také chronické záněty v těle. Vitamín K je důležitý pro správnou stavbu kostí či správnému srážení krve. Draslík odpovídá za pravidelný srdeční rytmus, umožňuje pohyb svalů, podporuje trávení. Nedostatek železa vede k pocitu vyčerpání, k bušícímu srdci a bolestem hlavy. Hořčík patří k nejdůležitějším prvkům v těle, snižuje únavu a vyčerpání. Zinek je stopovým prvkem, který přispívá k normální funkci imunitního systému, udržuje normální stav zraku, vlasů, nehtů, pokožky a kostí, stejně jako přispívá ke zdravé plodnosti.

Microgreens si jednoduše po sklizni uschováte v lednici nebo na jiném chladném a temném místě. Důležité je, aby zelenina byla v suchu. Svoje mikrobylinky však můžete sklízet postupně a vždy využít pouze tolik zeleniny, kterou potřebujete, a zbytek nechat pár dnů růst. Osobně doporučujeme po třech dnech v lednici drobně zarosit sprejem s čistou vodou.

Je důležité si uvědomit, že každý druh microgreens má jiné složení živin a zdravotní přínosy. Je tedy nejlepší konzultovat s odborníkem na výživu, aby vám pomohl určit nejlepší způsob, jak začlenit microgreens do vaší stravy.